banner3.jpg



Aantal dodelijke ongevallen met scootmobielen neemt verder toe

Het aantal mensen dat om het leven komt door een ongeluk met een scootmobiel is in vier jaar tijd bijna verdubbeld. Inmiddels komt gemiddeld iedere week een bestuurder van zo’n voertuig om het leven in het Nederlandse verkeer. Veilig Verkeer Nederland pleit voor een verplichte cursus voor ouderen die een scootmobiel krijgen.

Lees verder

Elke dag belanden 200 fietsers met letsel in het ziekenhuis

VeiligheidNL telde in 2024 meer dan 74.000 fietsongevallen. Dat betekent dat er iedere dag gemiddeld ruim 200 fietsers op de spoedeisende hulp terechtkomen na een ongeval. Vooral 55-plussers en jonge kinderen raken betrokken bij fietsongevallen. In 2024 was zo’n vier op de tien verongelukte fietsers ouder dan 55 jaar. Een op de negen slachtoffers was jonger dan 11 jaar.

Lees verder

Aantal verkeersdoden voor tweede jaar op rij gedaald

Het aantal verkeersdoden in Nederland is voor het tweede jaar op rij gedaald, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2024 kwamen in Nederland 675 mensen om door een verkeersongeluk. Dat zijn negen verkeersdoden minder dan een jaar eerder en zeventig minder dan in 2022.

Lees verder

Onderzoek profile: Meerderheid Nederlandse auto’s rijdt met onjuiste bandenspanning

Onderzoek uitgevoerd door autobandenspecialist Profile toont aan dat 76% van de gecontroleerde personenauto’s in Nederland rondrijdt met een onjuiste bandenspanning.

Lees verder

Schade door een auto met buitenlands kenteken

In Nederland rijden er veel auto’s rond met een buitenlands kenteken. Maar hoe gaat de schadeafhandeling eigenlijk als u aangereden wordt door een auto met een buitenlands kenteken?

Lees verder

Univé: rijhulpsystemen vergroten schadelast meer dan verkeersveiligheid

Rijhulpsystemen spelen een steeds grotere rol in ons verkeer. Een groeiend aantal wordt voor nieuwe auto’s zelfs verplicht door de EU om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Lees verder

Focusflitser vergroot pakkans bellen en appen achter het stuur

Even een appje beantwoorden, social media checken of iets opzoeken op je telefoon: veel bestuurders doen dat tijdens het rijden. Maar het levert een groot risico op voor de verkeersveiligheid. Daarom gaat het Openbaar Ministerie de handhaving op het vasthouden van mobiele apparaten intensiveren. Vijftig focusflitsers gaan rouleren door heel Nederland, en sturen overtredingen door naar het CJIB. Minister Van Weel (Justitie en Veiligheid) installeerde maandag de eerste focusflitser in Den Haag.

Lees verder

Rijkswaterstaat en het Waarborgfonds solide partners bij afwikkeling schades aan de weg

De drukte op de wegen neemt gestaag toe. Ook het aantal verkeersongevallen en schades aan wegmeubilair blijft groeien.

Lees verder

Dit zijn de veiligste auto’s van het moment

De veiligheid van hun auto is voor veel automobilisten een belangrijk aandachtspunt wanneer ze een nieuwe auto kiezen. Maar wat zijn momenteel de veiligste modellen? EuroNCAP maakte een lijst van auto’s die vorig jaar op de markt kwamen en het best scoren op veiligheid voor zowel de bestuurder, inzittenden en overige verkeersdeelnemers.

Lees verder

Minder verkeersslachtoffers, maar cijfer blijft hoog

In 2023 raakten in het Nederlandse verkeer 7400 mensen ernstig gewond. Dat zijn er 900 minder dan in 2022. Maar omdat 2022 een uitzonderlijk slecht jaar was met veel verkeersslachtoffers, is er op de lange termijn een stijging te zien, meldt het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Lees verder

Telefoongebruik achter het stuur? Verzekeraars laten je schade zelf betalen.

Vier verzekeraars gaan niet-handsfree telefoongebruik achter het stuur gelijkstellen aan rijden onder invloed van alcohol en drugs. Op die manier willen ze een bestuurder die schade of letsel veroorzaakt zelf laten opdraaien voor de kosten van een ongeluk. Ze moeten het telefoongebruik alleen wel zien aan te tonen.

Lees verder

Groot onderzoek naar veiligheid rotondes voor fietsers en voetgangers in 2025

SWOV start in 2025 in samenwerking met CROW een grootschalig onderzoek naar ontwerpelementen die de veiligheid van kwetsbare verkeerdeelnemers op rotondes kunnen beïnvloeden. Voor dat onderzoek vragen SWOV en CROW wegbeheerders om mee te doen.

Lees verder

Aftrap landelijke campagne ‘Fietsverlichting AAN in het donker’ in Arnhem; Veilig Verkeer Nederland roept iedereen op om mee te doen aan fietslichttellen

Fietsverlichting AAN in het donker

Lees verder

Hoog letselrisico bij auto-ongelukken: Ongevalkans Generatie 50 Plus 3,5 keer groter dan bij jongeren, bij vrouwen risico dubbele van bij mannen

Oudere auto-inzittenden lopen tot drieënhalf keer meer kans om gewond te raken dan jongere mensen, maar zijn niet optimaal beschermd bij een ongeval. Dit blijkt uit een onderzoek van het Ongevallenonderzoek van Verzekeraars (UDV) van het Duitse Verbond van Verzekeraars.

Lees verder

ANWB presenteert Top-5 irritaties weggebruikers: Blijven hangen op linker- of middenbaan staat op 1

Blijven hangen op de middelste of linkerbaan is de grootste ergernis van weggebruikers, zo blijkt uit een recent onderzoek van de ANWB, naar grootste verkeersirritaties. De ruim 1.500 respondenten geven niet alleen aan waar hun ergernissen liggen, ook waaraan zij zich in het verkeer schuldig maken.

Lees verder