Ga naar de inhoud

Veilig Verkeer Nederland wil aantal verkeersdoden sneller omlaag: Lagere snelheidslimieten op N-wegen, minder gebruik alcohol, drugs en telefoon en fietshelm voor 60-plussers voorgesteld

Vorig jaar kwamen in Nederland 582 mensen om het leven door een verkeersongeval. Dat waren er 28 minder dan in 2020, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Desondanks vindt Veilig Verkeer Nederland (VVN) dat het aantal verkeersdoden sneller omlaag moet. Hiervoor zijn volgens de organisatie gerichte maatregelen nodig.  Zo stelt zij onder meer het verlagen van de maximumsnelheid op provinciale voor en het dragen van fietshelmepen voor 60-plussers.

Volgens VVN moeten onder meer hoge snelheden ingeperkt worden. Ook moeten de snelheidslimieten op provinciale wegen lager. “Daar vallen veel klappen”, aldus een woordvoerder van de organisatie. Een kwart van de verkeersdoden valt op een N-weg.” Verder moet het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer omlaag, net als het gebruik van mobiele telefoons, bijvoorbeeld om achter het stuur te videobellen.

Het aantal doden in het verkeer zou ook dalen als mensen die ouder zijn dan 60 een fietshelm dragen, zegt de woordvoerder. De helft van de verkeersdoden vorig jaar was 60 jaar of ouder. Zij komen relatief vaak om het leven bij eenzijdige fietsongevallen, “onder meer doordat ze meer moeite hebben hun balans te bewaren”.

Het aantal verkeersdoden lag vorig jaar op het laagste niveau sinds 2015. Het CBS vindt het lastig te zeggen waardoor de daling precies komt. Het lijkt een woordvoerder „logisch” dat het iets te maken heeft met de verminderde verkeersdrukte als gevolg van de coronamaatregelen. Mogelijk is er volgens hem ook samenhang met bijvoorbeeld campagnes tegen het rijden met alcohol op.

Ook VVN kan niet precies zeggen waar de daling door komt. Wel benadrukt de organisatie dat de wegen en auto’s de afgelopen jaren veiliger zijn geworden.  “Toch is er nog wel werk aan de winkel voor beleidsmakers als het aan VVN ligt.”

Bron: riskenbusiness.nl

RANED TRAUMA- & HERSTEL-BEGELEIDINGS-INSTITUUT!

Samen jouw draad weer oppakken...