Ga naar de inhoud

Veilig Verkeer Nederland: breng kinderen met de fiets naar school

Veilig Verkeer Nederland (VVN) roept ouders op om kinderen liever niet met de auto naar school te brengen maar bij voorkeur met de fiets. Op die manier wordt de verkeersveiligheid rond scholen verbeterd en leren kinderen om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen, zegt VVN.

Woensdag begint de campagne ‘Meedoen is makkelijk’ om mensen bewust te maken van het gemak waarmee kinderen fietsend of lopend naar school kunnen worden gebracht. Daarnaast worden andere weggebruikers gevraagd om zones rond scholen te mijden indien mogelijk.

VVN meldt op basis van een peiling dat de meeste Nederlanders graag willen dat het verkeer rond scholen veiliger wordt gemaakt. Als kinderen op de fiets of lopend naar school gaan, scheelt dat al een hoop autoverkeer, denkt de organisatie. Volgens VVN woont 80% van de Nederlandse kinderen binnen drie kilometer van school en is fietsen of lopen dus een goede mogelijkheid. Toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat zo’n 12 tot 15% van de schoolgaande kinderen met de auto wordt gebracht. Vaak zelfs dagelijks.

Nederlanders willen volgens het onderzoek van VVN sowieso dat het verkeer veiliger wordt, niet alleen rond de scholen. Een optie die de verkeersveiligheidsorganisatie aandraagt is vaker de auto te laten staan. De meeste onveilige situaties worden veroorzaakt door auto’s. VVN ontvangt het hele jaar door via haar online meldpunt meldingen over gevaarlijk gemotoriseerd verkeer bij scholen en laat weten dat veel schooldirecteuren en verkeersouders met dit probleem worstelen.

Bron: VVN

RANED TRAUMA- & HERSTEL-BEGELEIDINGS-INSTITUUT!

Samen jouw draad weer oppakken...