Ga naar de inhoud

Steeds meer automobilisten botsen op voertuigen van wegwerkers

Wegwerkers op auto- en snelwegen hebben een steeds gevaarlijkere baan. Al dertig automobilisten hebben dit jaar voertuigen, pijlwagens en botsabsorbers aangereden, blijkt uit de nieuwste cijfers van Rijkswaterstaat. En de donkere maanden november en december komen er zelfs nog aan. Het is een recordaantal, doorgaans registreert Rijkswaterstaat 20 tot 25 van dergelijke aanrijdingen in een heel jaar. Daarover schrijft het AD.

Rijkswaterstaat maakt zich ernstige zorgen over de veiligheid van de eigen 325 weginspecteurs, de duizenden wegwerkers, de politie en andere hulpverleners. Ook voor de betrokken automobilisten loopt het vaak verkeerd af. Zo raakte een motorrijder op 31 juli ernstig gewond nadat hij rond Tilburg tegen een pijlwagen reed en daaronder belandde. In Den Haag knalde een loodgietersbusje in augustus op de Utrechtse baan (A12) eveneens op een pijlwagen, de bestuurder moest met verwondingen naar het ziekenhuis.

Weginspecteurs deelden verder al ruim 4500 boetes uit voor het negeren van een rood kruis. De kans lijkt groot dat de recordbonnenregen van vorig jaar (4923 bonnen) wordt overschreden. Het aantal bekeuringen stijgt al jaren: in 2019 werden er slechts 3159 overtreders bekeurd en het jaar daarvoor 1653.

Volgens Rijkswaterstaat is een van de oorzaken dat er dit jaar meer aan de weg wordt gewerkt. De coronacrisis is aangegrepen om de nodige werkzaamheden naar voren te halen. Een andere reden is dat moderne auto’s met hun aanraakschermen en entertainmentsystemen steeds meer afleiding bieden. Veel automobilisten vertrouwen daarbij te veel op de automatische rijhulp en andere geavanceerde snufjes van hun auto.

Bron: AD

RANED TRAUMA- & HERSTEL-BEGELEIDINGS-INSTITUUT!

Samen jouw draad weer oppakken...