Ga naar de inhoud

Onderzoek Diks Verzekeringen: Het niet verlenen van voorrang veroorzaakt veruit meeste schades

Uit cijfers van Diks verzekeringen en 112schade blijkt dat het niet verlenen van voorrang veruit de meest voorkomende oorzaak is van schade. In meer dan 38% van 4500 schadegevallen in de afgelopen 5 jaar verleende de tegenpartij geen voorrang, waardoor er schade ontstond. Op de tweede plek van meest voorkomende schadetoedracht staat het achterop rijden op de voorganger (in ruim 14% van de gevallen) en op de derde plek het aanrijden van een geparkeerd voertuig (in ruim 12% van de gevallen)

Uit een onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VNN) blijkt dat een kwart van alle weggebruikers in Nederland niet precies weet hoe het zit met de voorrangsregels. Als het al een tijd geleden is dat ze hun rijbewijs hebben gehaald, is de kennis soms (gedeeltelijk) weggezakt. Dat bestuurders de verkeersregels- en borden niet goed kennen, kan zorgen voor gevaarlijke situaties in het verkeer. Dat blijkt ook uit het feit dat het niet verlenen van voorrang de grootste schadetoedracht is.\

In 21% van de gevallen was er ook sprake van letselschade

Vorig jaar was er in 21% van alle gevallen ook sprake van letselschade. Wanneer je door toedoen van een ander geestelijk of lichamelijk letsel oploopt, noemen we dit letselschade. Letselschade kan materiële schade zijn, zoals inkomensverlies of medische kosten, maar ook immateriële schade, zoals pijn en verdriet. Bovendien kan letselschade grote gevolgen hebben, niet alleen voor jezelf, maar ook op je werk of gezinsleven.

Vorig jaar meeste schademeldingen in juni

In 2020 zijn er al gevolg van de coronacrisis een stuk minder schades gemeld. Vanwege de lockdown in maart, april en mei 2020 werkten veel mensen thuis en gingen ze minder vaak de weg op. In 2021 was het aantal schademeldingen weer bijna gelijk aan 2019, hoewel we ook vorig jaar een aantal maanden in lockdown doorbrachten. Uit de cijfers blijkt een stijging van het aantal schademeldingen in juni. De stijging valt samen met het eindigen van de lockdown en de heropening van de samenleving.

Bron: riskenbusiness.nl

RANED TRAUMA- & HERSTEL-BEGELEIDINGS-INSTITUUT!

Samen jouw draad weer oppakken...