Nederlandse automobilisten vinden zichzelf redelijk tot goede automobilisten. Uit het Nationaal Automobilisten Onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Gaspedaal.nl en AutoTrack, geeft zichzelf het rapportcijfer 7,7. Mannen schatten hun rijkunsten hoger in (gemiddeld 7,9) dan vrouwen (7,5). Drie procent van de automobilisten geeft zichzelf zelfs een 10, 61% een ‘8’ of een ‘9; en 5% een mager zesje. Slechts 5% geeft zichzelf een onvoldoende. Ondanks dit positivisme zegt opmerkelijk genoeg 35% weinig tot geen vertrouwen te hebben in een theorie-herexamen en 22% denkt zo over het praktijkexamen.
Waar we bijna allemaal op zouden slagen, is het onderdeel ‘maximumsnelheid’. Daar houdt namelijk 90% zich meestal of zelfs altijd aan. En dat ondanks dat we deze opgelegde regel veelal wat te streng vinden. Zo vindt 40% dat de maximumsnelheid op de snelweg (flink) omhoog mag, terwijl 57% hem prima vindt zoals hij is. Hoe anders is het in de bebouwde kom. Daar is de maximumsnelheid volgens 82% dik in orde.
Konden anderen het ook maar zo goed
Als je zelf goed kunt rijden, zie je natuurlijk sneller wat een ander fout doet, stellen de onderzoekers. “We kunnen ons behoorlijk ergeren achter het stuur. Klassiekers als bumperkleven (63%), telefoongebruik achter het stuur (60%), agressie op de weg (57%) en onnodig links rijden (52%) voeren de lijst aan. Extreme hardrijders wekken meer irritatie op dan mensen die te langzaam rijden: 46% tegenover 41%. Pas daarna komt rechts inhalen (37%). Overigens ergert niet iedereen zich achter het stuur. Zo bereikt 3% zijn bestemming zonder enige irritatie.
Die ergernis leidt steeds vaker tot agressie, zo lijkt het. Zo’n twee derde van de ondervraagden ervaart sinds vorig jaar veel meer (30%) of iets meer (36%) agressie op de weg. Slechts 2% is het oneens met deze overgrote meerderheid en zegt dat er een beetje tot veel minder agressie op de weg is.
Overige uitkomsten:
· Vliegen niet populair dit jaar: Twee derde daarvan zegt dit jaar liever met de auto te gaan om niet op de luchthaven in de rij te hoeven staan. Om dat ook niet op de weg te doen op een Zwarte Zaterdag, vertrekt een groot deel op vrijdag (21%) of zondag (26%). De gang gaat er dan gelijk in, want slechts 59% stopt om de twee uur voor een voorgeschreven rustpauze;
· Kosten lopen de spuigaten uit: 77% van de respondenten vindt Nederland een (veel te) duur autoland. De brandstofprijzen zijn voor 95% te hoog, terwijl de wegenbelasting (63%), het onderhoud (41%), de autoverzekering (39%) en de afschrijving (23%) eveneens als onnodig hoge kostenposten worden genoemd.
· Weinig autodelers: Veruit de meeste respondenten (95%) hebben minimaal één auto voor de deur. Een kwart heeft er twee en 6% zelfs drie of meer. 74% is geen voorstander van het delen van een auto. Slechts een kleine minderheid van 11% deelt de auto (nog) niet, maar overweegt het wel; 7% van de respondenten doet het wel. Buiten het feit dat we de auto altijd beschikbaar willen hebben (78%) en delen als een inbreuk op onze privacy zien (31%), zijn we vooral zuinig op ons trotse en dure bezit. De angst om een beschadigde (45%) of vieze (23%) auto terug te krijgen, houdt veel mensen tegen. Of om de auto helemaal niet terug te krijgen: 11% is bang dat de auto gestolen wordt. En omdat 21% niet zonder de auto kan en 35% denkt niet zonder de auto te kunnen, is dat risico schijnbaar onaanvaardbaar.
· Elektrisch rijden is (nog) niet voor iedereen: “Slechts 20% ziet er heil in om dit jaar over te stappen naar elektrisch. Daarvan zegt 54% dat de brandstofprijzen een belangrijke reden vormen. Dat is minder dan het aantal respondenten dat hiermee het milieu wil helpen (56%). Fiscale voordelen (31%) en goedkoper onderhoud (28%) worden ook als reden genoemd. In het andere kamp worden kopers vooral tegengehouden door de hoge aanschafprijs (60%), de beperkte actieradius (29%) en het schijnbare gebrek aan oplaadpunten (26%).
Bron: riskenbusiness.nl