Ga naar de inhoud

Meer auto-ongelukken door herfstweer

Dichte mist en hevige regenval zorgden de afgelopen dagen voor lange files en ongelukken. Op oktober 2020 na – start gedeeltelijke lockdown -, nam het aantal geregistreerde ongevallen op de weg in oktober de afgelopen negen jaar toe.

Onderzoek laat zien dat automobilisten hun weggedrag aanpassen tijdens regenbuien. Ze halen minder in, rijden langzamer en minder dicht op elkaar. Toch ligt het risico op een ongeval bij regen hoger dan bij droog weer. De veranderingen in het rijgedrag zijn onvoldoende om het verhoogde risico tijdens regenval te compenseren. Zo kan bij hevige regenval het zicht teruglopen tot ongeveer 50 meter. Daarnaast leidt regen soms tot aquaplanning: door een laag water op het wegdek verliest het voertuig contact met de weg waardoor het kan gaan slippen.

Ook mist verhoogt het risico op een ongeval. Mist vermindert, net als regenval, het zichtveld. Mensen rijden over het algemeen langzamer tijdens mist, maar gaan tegelijkertijd dichter op hun voorligger rijden. In combinatie met het verminderde zichtveld vergroot dit de kans op ongevallen. Ook mist kan leiden tot aquaplanning wanneer de waterdruppels voor een filmlaag op het wegdek zorgen.

Bron: riskenbusiness.nl

RANED TRAUMA- & HERSTEL-BEGELEIDINGS-INSTITUUT!

Samen jouw draad weer oppakken...