Ga naar de inhoud

In welke gemeente vinden de meeste ongelukken plaats?

Waar vinden de meeste verkeersongevallen plaats? De eerste gedachte daarbij is uiteraard daar waar de meeste verkeersdeelnemers samenkomen ofwel waar het het drukst is. Is dat ook zo?

Independer heeft een analyse gemaakt op basis van de data uit 2020 van de politie en Rijkswaterstaat. Uit deze analyse blijkt dat in Rotterdam de meeste verkeersongelukken plaatsvonden, maarliefst 6280. Totaal zijn in 2020 103.000 verkeersongevallen geregistreerd.

De top 5 ziet er als volgt uit:

Rotterdam 6.280
Amsterdam 4.978
Den Haag 4.480
Utrecht 2.441
Haarlemmermeer 1.858

Uit de cijfers blijkt vervolgens dat provinciaal Zuid-Holland met 26.056 verkeersongevallen er met kop en schouders boven uit steekt. Noord-Holland (16.592) en Noord-Brabant (14.168) registreerden beduidend minder ongelukken op de weg.

Relatief meeste ongelukken op rechte wegen
De helft van alle geregistreerde verkeersongevallen waarbij ook het type weg bekend is, gebeurde in 2020 op een rechte weg (50,2%). Dit waren vooral kop/staartbotsingen en ongelukken waarbij voertuigen in de flank geraakt werden. Ook verkeersongevallen op kruispunten (22,8%) kwamen vorig jaar relatief vaak voor.

Binnen of buiten bebouwde kom
Uit de analyse van Independer blijkt niet dat er een vergelijk is gemaakt met de data van 2019. Zou dat wel zijn gedaan dan zal het aantal verkeersongevallen in 2019 veel hoger zijn geweest. Uit de eigen registraties van 112Schade maken wij namelijk op dat door de lockdowns in 2020 en het veel thuiswerken de verkeersintensiteit veel lager is geweest.

In de periode april/mei 2020 werd 40% minder aan schadegevallen gemeld. De maanden daarna namen de cijfers met iedere versoepeling toe. Uiteindelijk blijkt uit onze cijfers dat in 2020 15% minder verkeersongevallen zijn gemeld. Daarnaast is opgevallen dat de meeste aanrijdingen ontstonden binnen de bebouwde kom. Uit de schadeclaims is daarnaast te concluderen dat de impact van de aanrijdingen ook lager is geweest.

Verkeersdrukte weer terug naar oude niveau
De afgelopen periode is goed te zien dat de verkeersdrukte behoorlijk aan het toenemen is. Aan de ochtend- en avondspitsen is te zien dat het niveau van voor Corona weer wordt gehaald dan wel wordt overstegen. De conclusie dat dat een gevolg is van de coronaversoepelingen en daardoor minder thuiswerken, gaat wat ons betreft te kort door de bocht. De afgelopen weken heeft met name alle wegwerkzaamheden zeker bijgedragen aan de drukte op de weg. Daarnaast zorgt het herfstweer jaarlijks voor drukkere wegen door meer gebruikmaking van de auto en eerder kans op ongevallen en autopech.

Bron: 112schade.nl

RANED TRAUMA- & HERSTEL-BEGELEIDINGS-INSTITUUT!

Samen jouw draad weer oppakken...