Ga naar de inhoud

Beginnend bestuurder veroorzaakt vaker ongelukken met zwaar letsel of overlijden

Mensen die net hun rijbewijs hebben, veroorzaken vaker ongelukken met zwaar letsel of zelfs overlijden. Ook het aantal strafpunten voor overtredingen is in een paar jaar tijd fors opgelopen bij deze beginnend bestuurders, zo blijkt uit een onderzoek van Een Vandaag.

De afgelopen periode waren er meerdere zware ongelukken waarbij beginnend bestuurders betrokken waren. Ook het aantal zwaargewonden en doden in het verkeer stijgt, terwijl de ambitie is om naar nul verkeersdoden te gaan in 2050. “We streven naar zo min mogelijk slachtoffers, dat de strafpunten toenemen is zorgelijk.”

Toename gevaarlijk gedrag ‘over hele linie’

Uit gegevens die EenVandaag kreeg van het Openbaar Ministerie, blijkt dat het aantal strafpunten die de groep beginnend bestuurders haalde in een paar jaar bijna is verdubbeld. “Je krijgt een strafpunt als je gevaarlijk of roekeloos rijdt, veel te hard rijdt of een ongeluk met schade of letsel krijgt”, zegt landelijk verkeersofficier Achilles Damen. Je moet ervoor worden aangehouden door de politie.

De eerste 5 tot 7 jaar rijd je als bestuurder met een beginnersrijbewijs. Bij twee serieuze overtredingen moet je voor onderzoek naar het CBR. Het OM ziet ‘over de hele linie’ een toename van gevaarlijk gedrag. Werden er in 2019 nog krap 6.000 strafpunten uitgedeeld in totaal, over 2021 waren dit er bijna 9.000. Het gaat volgens landelijke verkeersofficier voornamelijk om bestuurders die één strafpunt haalden. “Het aantal eerste strafpunten neemt toe, het aantal tweede strafpunten niet.”

Top 5 meest gemaakte verkeersovertredingen beginnend bestuurders in 2021

  1. Snelheidsovertredingen die onder het strafrecht vallen (7464 punten)
  2. Veroorzaken van gevaar of hinder op de weg, roekeloos rijgedrag (961)
  3. Bumperkleven (247)
  4. Veroorzaken van een ernstig verkeersongeval met zwaar lichamelijk letsel of dodelijk verkeersongeval (93)
  5. Overige verkeersovertredingen van het RVV90 waarbij schade of letsel is ontstaan, bijvoorbeeld geen voorrang verlenen, niet stoppen bij haaientanden etc. (69)

Bron : Een Vandaag

RANED TRAUMA- & HERSTEL-BEGELEIDINGS-INSTITUUT!

Samen jouw draad weer oppakken...