Ga naar de inhoud

ANWB roept op: ’Doe je winterjas uit in de auto’

DEN HAAG – Doe je dikke winterjas of donsjack uit als je achter het stuur kruipt of als passagier een veiligheidsgordel omdoet in de auto. Dat adviseert de ANWB, omdat het anders voor gevaarlijke situaties kan zorgen als er een noodstop gemaakt moet worden.

De oproep komt nadat de ADAC – de Duitse zusterclub van de automobielclub – alarm slaat na een uitgebreide proef in het testlaboratorium met dik aangeklede poppen. Daarbij werd duidelijk dat een niet goed op het lichaam sluitende gordel eerder grote lichamelijke schade aanbrengt bij een botsing dan dat het voor veiligheid zorgt.

Riem
„We raden dan ook aan om je jas uit te doen of in ieder geval over de riem te trekken voordat je aan boord gaat. Kinderen moeten ook op deze manier worden vastgemaakt of, nog beter, zonder dikke winterkleding”, meent Van Tol. “Mensen beseffen niet dat het gevaarlijk kan zijn”

Ook Veilig Verkeer Nederland roept op de winterjas uit te doen voordat de autorit begint. „Mensen beseffen niet dat het gevaarlijk kan zijn, maar deze ADAC-test toont overduidelijk aan dat het onveilig is dat wel te doen”, zegt Rob Stomphorst. „Wil je dat niet, draag de riem dan onder je jas. En als het te koud is, dan biedt het verwarmingssysteem in de auto of een extra dekentje echt wel uitkomst.”

Niet alleen dikke winterjassen kunnen volgens de ANWB een veiligheidsrisico vormen. „Ook hoeden en sjaals kunnen het zicht belemmeren en gevoerde handschoenen bieden niet altijd een stevige grip op het stuur. Ook is het niet aan te raden achter het stuur te zitten met dikke schoenen die het moeilijk kunnen maken om het gaspedaal en de remmen te gebruiken”, aldus de zegsman.

Bron: De Telegraaf

RANED TRAUMA- & HERSTEL-BEGELEIDINGS-INSTITUUT!

Samen jouw draad weer oppakken...